Keuzes maken tussen babyproducten kan een tijdrovende klus zijn. Want wat betekenen al die termen eigenlijk? Waar moet je nu echt op letten? Welke certificeringen zijn belangrijk? En.. Past het model wel in de auto? In dit artikel zetten we dit allemaal op een rijtje voor je, zodat jij de beste keuze voor jou én je kindje kan maken. 


We beginnen met de veiligheid

Om zeker te weten dat de autostoel de veiligheid van jouw kindje kan garanderen, bevatten de meeste autostoelen over een Europees keurmerk. Voorheen was dit ‘ECE-R44’. Sinds 2013 wordt dit keurmerk vervangen door het nieuwe i-Size keurmerk (ECE-R129). De reden dat het keurmerk is veranderd, komt door de nieuwe technische ontwikkelingen waardoor er strengere eisen gesteld kunnen worden. Het betekend niet dat stoeltjes met een oud keurmerk niet voldoende bescherming bieden, maar, het advies is over te stappen naar vernieuwde stoeltjes. 

Bevestiging
Er zijn twee manieren om een autostoel te bevestigen in de auto. Dat kan via het Isofix-systeem, hierbij bevestig je de autostoel (of de basisonderkant) op twee metalen bevestigingspunten tussen de stoelen in de auto.  In auto’s zonder Isofix-systeem, bevestig je de autostoel met de autogordels. Zet het stoeltje dan vast volgens de instructies van de fabrikant of leverancier. Je kunt ook beide bevestigingen gebruiken voor extra veiligheid. Vanaf november 2012 is het verplicht dat alle nieuwe auto’s Isofix-bevestigingspunten bevatten. Is jouw auto nieuwer dan november 2012 dan zou je een Isofix-systeem moeten hebben. 

Waar let je op?
Koop een autostoel aan de hand van de lengte van je kind. Elke autostoel geeft aan voor welke leeftijd, lengte, gewicht en groep de stoel geschikt is. Aan de hand van de consumentenbond hebben we de groepen op een rijtje gezet:

Voor baby’s tot ruim 1 jaar: Groep 0+ (tot 13 kg) zitje of i-Size tot zo’n 75 cm.
Voor peuters van +/- 9 maanden tot 4 jaar: Groep 1 (van 9 tot 18 kg) of i-Size tussen 60 en 105 cm.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: Groep 2/3 (van 15 tot 36 kg) of i-Size tussen 100 – 135 cm.

Maar wacht, er is meer:

  • Er zijn ook autostoeltjes op de markt die bovenstaande gewichtsklassen combineren. Dit zijn: baby-/peuterstoeltjes: Groep 0(+)/1 autostoeltjes voor kinderen van geboorte tot 18 kg of i-Size tot 105 cm; peuter-/kinderstoeltjes: Groep 1/2/3 stoeltjes voor kinderen van 9 tot 36 kg.
  • Autostoeltjes die gebruikt worden voor peuters en grotere kinderen hebben een uitneembare 5-puntsgordel. Als ze daar te groot voor worden kan deze gordel worden verwijderd en de stoel uitgeklapt worden aan de hand van de grootte van je kind. 
  • Check of de autostoel goedgekeurd is volgens de Europese veiligheidsnormen i-Size (R129) of R44. 
  • Als je auto een Isofix-systeem heeft, schaf dan een daarop passende stoel aan.
  • Koop een autostoel aan de hand van de lengte van je kind.
  • Weet of je auto beschikt over Isofix-bevestigingspunten en kies daar je stoel op uit.

Oke, en nu?

Je weet nu waar je op moet letten, maar om het nóg makkelijker te maken hebben we de wensen en behoeften gekoppeld aan onze autostoelen!

Ga je voor praktisch, functioneel en comfortabel, kies dan voor de Blij’r Maya. Deze is roteerbaar en groeit mee met je kind tot een lengte van 140cm. 

Ben je op zoek naar een veilige eyecatcher in de auto? Kies dan voor de Blij’r Uniek die verkrijgbaar is in meerdere kleuren én mee groeit tot 150cm. De naam zegt het al, deze stoel is uniek! 

Twee vliegen in één klap willen slaan? Kies dan voor de Blij’r Klik&Go. Deze stoel dient niet alleen als autostoel maar ook als draagstoel. 

In de drie video’s hieronder, zie je de stoelen in gebruik!

 

 

Bestel de stoelen via onze partner www.sjokke.nl